Skip to content

Month: October 2016

Keliaakikko Amerikassa & Gluteenittoman ruoan metsästys

Keliaakikkona olen päässyt omakohtaisesti tutkimaan Amerikan gluteenitonta ruokamaailmaa. Lopputulos on se, että leipä maksaa älyttömästi ja ulkona pelottaa syödä. “Gluteenitonta” ruokaa on tarjolla paljon, oikeasti gluteenitonta vähemmän. 

Kun olin ensimmäistä kertaa Hawaiilla, kävimme IHOPissa (international house on pancakes) joka kuului miehen suosikkeihin. Kun kysyin tarjoilijalta, että onko mitään mahdollisuutta saada mitään gluteenitonta, niin ilmoitettiin nauraen että joo, ei kyllä löydy koko saarelta. Sori vaan. Päädyin tilamaan omeletin ja tuoreita hedelmiä. Onneksi ennen syömistä tuli ilmi, että omelettiin kaadetaan mukaan pannukakkutaikinaa rakenteen takia.

Yleensäkin tarjoilijoilla ei ole mitään käsitystä siitä, että mikä on tai ei ole gluteenitonta. Minulle on mm. tarjoiltu salaatti, missä oli ensimmäisenä uppopaistettuja vehnätortillan paloja ja uppopaistettua, taikinalla kuorrutettua kanaa, vaikka asiasta kuinka oltiin ensin neuvoteltu tarjoilijan kanssa pitkään ja hartaasti. Sain lopulta salaatista ihmettelyn ja valittamisen jälkeen version, missä oli sitten, no, pelkkää salaattia. 

Tämä ei sinänsä ole mitään uutta, koska olen nuorempana joutunut myös esimerkiksi Englannissa neuvottelemaan asiasta keittiömestarin kanssa. Lopulta oli lautasella pelkkiä ranskalaisia ja salaattia, koska muusta ei kukaan osannut sanoa mitään ja kokki ilmoitti, ettei halua olla vastuussa. 

Olen suosinut aasialaisia ravintoloita siksi, että ne ovat noin yleisesti turvallisia valintoja. Todella harvassa ovat olleet ne paikat, joissa joku on suhtautunut gluteeniton-kyselyihin asiantuntevasti ja ystävällisesti. Tavaksi on nyt jo tullut googlettaa hyvissä ajoin, että onko ravintolalla tarjota jotain gluteenitonta – ja pelottavan usein nettifoorumit kertovat, että gluteenittomaksi mainostettu tarjonta ei ole ollut gluteenitonta! Älyttömän moni on tullut kipeäksi. Niin minäkin, vaikka olen tilannut vainoharhaisena vain sellaisia ruokia, joissa ei todellakaan pitäisi olla mitään sopimatonta. Olen saanut pahoja oireita syötyäni mm. pelkästään paistetun kananmunan (sunny side up) ja pekonia.

Toisaalta tänne on mahtunut myös aivan älyttömän ihania tarjoilijoita, jotka ovat oikeasti lähteneet selvittelemään asioita ja pitäneet huolen siitä, että saan jotain turvallista syötävää, vaikka se vaatisikin annosten muokkailua! Usein näissä tapauksissa on kokki vielä tullut erikseen varmistamaan, että oliko ruoka hyvää näistä muutoksista huolimatta. Olen huomannut, että yleensä aina jos tarjoilija kysyy että onko sinulla joku allergia, niin ruoka on turvallista. Jos gluteenittomuus ohitetaan olankohautuksella, niin sitten tajuaa jo olla vähän varuillaan.

Leave a Comment

Outoja asioita Amerikasta – Top 10

  1. Lääkemainokset joissa sanotaan että “ask your doctor about X”.
  2. Drive through KAIKKI. Pankkiautomaateista alkaen!
  3. Ruokaa tilatessa kysytään miljoona ja yksi kysymystä. Suomessa kiinalaistakin ostaessa saa vaan ihan tavallista riisiä, eikä tarvitse valita viidestä vaihtoehdosta. Täällä saa fried ricea normaalin riisin sijasta, vaikka se on minun mielessäni niinkun oikea, tilattava annos.
  4. Parkkipaikkojen koko ja se, että ne ovat vinossa. Eli onnea allekirjoittaneelle, joka ajoi läpi ja tajusi liian myöhässä, ettei voikaan peruuttaa järkevästi oikeaan suuntaan.
  5. Ne punaiset solo-kupit. Ihan oikeasti. Näitä löytyy nyt meidänkin kaapista, ei vain leffoista.
  6. (Höhhö)Leipää syödään vähän kaiken kanssa ja mielellään vaikka joka päivä.
  7. Se, että how are you on hei tyyppinen tervehdys, eikä niinkään kysymys mihin pitäisi vastata.
  8. Kun vero lisätään tuotteiden hintaan vasta kassalla. Miten on tarkoitus osata ennakoda, että mitä kaikki oikeasti maksaa?
  9. Kolikkojen nimet – SOS! Välttelen kolikkojen käyttöä viimeiseen asti, koska en vieläkään ymmärrä koko tätä dime ja nickel systeemiä! En osaa myöskään tipata, vaan joko delegoin homman miehelle tai heidän sattumalla vain jotain ja toivon parasta. 
  10. Mittayksiköt yleisestikin. En osaa vastata yhtään mitään, kun ihmiset puhuvat lämpötiloista – 90 degrees mitä häh – tai etäisyyksistä. Tai että how many ouches haluan vaikka jauhelihaa kaupasta. 
1 Comment