Skip to content

Keliaakikko Amerikassa & Gluteenittoman ruoan metsästys

Keliaakikkona olen päässyt omakohtaisesti tutkimaan Amerikan gluteenitonta ruokamaailmaa. Lopputulos on se, että leipä maksaa älyttömästi ja ulkona pelottaa syödä. “Gluteenitonta” ruokaa on tarjolla paljon, oikeasti gluteenitonta vähemmän. 

Kun olin ensimmäistä kertaa Hawaiilla, kävimme IHOPissa (international house on pancakes) joka kuului miehen suosikkeihin. Kun kysyin tarjoilijalta, että onko mitään mahdollisuutta saada mitään gluteenitonta, niin ilmoitettiin nauraen että joo, ei kyllä löydy koko saarelta. Sori vaan. Päädyin tilamaan omeletin ja tuoreita hedelmiä. Onneksi ennen syömistä tuli ilmi, että omelettiin kaadetaan mukaan pannukakkutaikinaa rakenteen takia.

Yleensäkin tarjoilijoilla ei ole mitään käsitystä siitä, että mikä on tai ei ole gluteenitonta. Minulle on mm. tarjoiltu salaatti, missä oli ensimmäisenä uppopaistettuja vehnätortillan paloja ja uppopaistettua, taikinalla kuorrutettua kanaa, vaikka asiasta kuinka oltiin ensin neuvoteltu tarjoilijan kanssa pitkään ja hartaasti. Sain lopulta salaatista ihmettelyn ja valittamisen jälkeen version, missä oli sitten, no, pelkkää salaattia. 

Tämä ei sinänsä ole mitään uutta, koska olen nuorempana joutunut myös esimerkiksi Englannissa neuvottelemaan asiasta keittiömestarin kanssa. Lopulta oli lautasella pelkkiä ranskalaisia ja salaattia, koska muusta ei kukaan osannut sanoa mitään ja kokki ilmoitti, ettei halua olla vastuussa. 

Olen suosinut aasialaisia ravintoloita siksi, että ne ovat noin yleisesti turvallisia valintoja. Todella harvassa ovat olleet ne paikat, joissa joku on suhtautunut gluteeniton-kyselyihin asiantuntevasti ja ystävällisesti. Tavaksi on nyt jo tullut googlettaa hyvissä ajoin, että onko ravintolalla tarjota jotain gluteenitonta – ja pelottavan usein nettifoorumit kertovat, että gluteenittomaksi mainostettu tarjonta ei ole ollut gluteenitonta! Älyttömän moni on tullut kipeäksi. Niin minäkin, vaikka olen tilannut vainoharhaisena vain sellaisia ruokia, joissa ei todellakaan pitäisi olla mitään sopimatonta. Olen saanut pahoja oireita syötyäni mm. pelkästään paistetun kananmunan (sunny side up) ja pekonia.

Toisaalta tänne on mahtunut myös aivan älyttömän ihania tarjoilijoita, jotka ovat oikeasti lähteneet selvittelemään asioita ja pitäneet huolen siitä, että saan jotain turvallista syötävää, vaikka se vaatisikin annosten muokkailua! Usein näissä tapauksissa on kokki vielä tullut erikseen varmistamaan, että oliko ruoka hyvää näistä muutoksista huolimatta. Olen huomannut, että yleensä aina jos tarjoilija kysyy että onko sinulla joku allergia, niin ruoka on turvallista. Jos gluteenittomuus ohitetaan olankohautuksella, niin sitten tajuaa jo olla vähän varuillaan.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *